Het kinderparlement: omdat de mening van de leerlingen belangrijk is

Sinds drie jaar is er in onze school een kinderparlement. We stellen het graag aan jullie voor! Het parlement bestaat uit afgevaardigden van elke klas vanaf het tweede leerjaar. Zij vormen de schakel tussen de klasgroep en de school als geheel. Juf Charline staat mee in voor de organisatie en begeleiding. Het zijn de oudste kinderen die zorgen voor het voorbereiden en opvolgen van de vergaderingen en het uitnodigen van de andere leden.

Het kinderparlement is enerzijds een communicatief en adviserend orgaan dat als doel heeft de kinderen maximaal te betrekken in het schoolgebeuren. Het reilen en zeilen op onze school wordt er besproken, waarna kinderen zelf ideeën en suggesties kunnen aanreiken om het schoolse leven nog beter op maat van kinderen te organiseren. Hun voorstellen worden grondig doorgepraat en na algemene goedkeuring voorgelegd aan de directie. Zo hebben de drankjes bij warm weer een plaatsje in een koelkast gekregen, wordt er bij regenweer binnen muziek gespeeld tijdens de speeltijden en krijgt het bos regelmatig een grondige opruimbeurt.

Uiteraard wordt ook wel eens de vraag gesteld naar reuzeglijbanen op de speelweide of een andere niet haalbare kinderdroom. Het geeft de gelegenheid te laten inzien dat niet alle voorstellen realiseerbaar zijn, en waarom dat zo is. Door de samenspraak leren de leerlingen ook hoe democratische besluitvorming een aanzet is tot goed samenwerken en -leven. Anderzijds organiseert het kinderparlement ook heel wat activiteiten: vrije podia, een spelavond tijdens de bosklassen … Dat alle kinderen dit fijn vinden lees je in de reacties over het laatste carnavals open podium:

"Goed en leuk. Mooie muziek en de mensen op het podium waren goed.” (Remi, L1/2)

"De DJ’s waren goed en de belichting was top.” (Zéno, L3/4)

"Leuk, en je kon tonen wat je talenten zijn.“ (Gisèle, L5/6)

Bedankt aan Amber, Yaron, Charlotte, Nienke en Seppe (L5/6) voor de input voor deze tekst.

 

Opgemaakt op

woensdag, 12 april, 2017 - 22:35
 
 

Aantal keer bekeken

1624