Dikketruiendag... wasda?

Wat startte als een symbolische actie om het Kyotoverdrag in de verf te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in vele scholen. Ook in De Drie Beertjes werd op vrijdag 14 februari met veel enthousiasme deelgenomen aan de Dikketruiendag: de thermostaten in de klassen werden een paar graadjes lager gezet.

In De Drie Beertjes geen modeshow met de mooiste of dikste truien, maar activiteiten die er echt toe doen! Het hoe en wat van deze energiezuinige dag werd aan alle kinderen geduid en er werden zinvolle activiteiten georganiseerd.

De kinderen van de eerste graad gebruikten de hele dag bewust geen elektriciteit. Als echte CO2- speurders (thema van de nationale campagne is immers ‘Word CO2 speurder!’) controleerden ze de schoolgebouwen op energieverspilling. Waar nodeloos een licht brandde of computerscherm aanstond, werd een rood blaadje ‘zet mij uit’ opgehangen. Later op de dag werd een koude pastaschotel klaargemaakt en met heel veel smaak verorberd. Foto’s vind je hier.

De leerlingen van de tweede graad verminderden hun ecologische voetafdruk door het koken met zelfgekweekte groenten zoals witloof. De kennis van de oudsten van de basisschool werd dan weer op de proef gesteld door een heuse ‘ren-je-rot’-quiz in teken van het thema. Met deze beelden zie je hen in volle actie.

Met de kleuteraerobics ging de dikketruiendag ook bij de kleinsten niet ongemerkt voorbij. Kou hebben ze alvast niet geleden.

Slotsom: een graadje minder verwarmen merk je eigenlijk nauwelijks, en al zeker niet als er een pak leuke activiteiten aan gekoppeld zijn. Terwijl het wel 7% minder stookkosten en broeikasgassen betekent. En voor wie het toch wat koud had, kon er met plezier een warme valentijnsknuffel vanaf!

 

Opgemaakt op

donderdag, 20 februari, 2014 - 22:31
 
 

Aantal keer bekeken

5092